Over mij

De koffie van Jan-Willem van Wijk

Koffie verwarmt en verbindt.”

Overal ter wereld drinken mensen koffie. Van Mexico tot Indonesië, en van Zweden tot Zuid-Afrika. Koffie drink je samen met je familie, met je zakenpartner en je vrienden. Op zondagochtend terwijl je uitgebreid ontbijt, en ’s avonds na een gezellig diner. Om even tot jezelf te komen of om samen te genieten.

Kort na mijn studententijd – met geen cent te makken – kocht ik mijn eerste piston espressomachine. Ik had een grote hoeveelheid spaarzegels bij elkaar gesprokkeld waarvan ik het apparaat net kon betalen. Vol trots zette ik er elke dag mijn koffie mee. Tot het ding binnen een jaar kapot ging. Ik besloot om nooit meer op zegeltjes te vertrouwen.

Ik ging me verdiepen in espressomachines, las reviews, praatte met barista’s en schafte een machine aan waar ik jaren mee vooruit zou kunnen. En terwijl ik op zoek was naar een nieuwe espressomachine, werd ik gegrepen door de bonen.

Een mooie zak ongebrande bonen ging achter op de fiets mee naar huis. Ik trok de wok uit het keukenkastje en zette ‘m op het vuur. Terwijl de bonen langzaam donkerbruin werden in de hete wok, vulde mijn huis zich met een heerlijke koffiegeur. Zelden had ik zo’n voldaan gevoel als toen ik koffie zette van mijn eerste zelfgebrande (nou ja, gewokte) bonen.

Binnen twee dagen stond er een echte thuisbrander in mijn keuken, waar ik jarenlang m’n bonen mee heb gebrand. Voor mijn eigen kopje koffie en die van m’n vrienden was dat prima natuurlijk, maar voor grote hoeveelheden veel te arbeidsintensief. In 2016 werd het tijd voor het grotere werk en sindsdien brand ik mijn bonen met een professionele Giessen koffiebrander.

Ik volgde verschillende trainingen om de bonen tot in perfectie te branden, onder andere bij Kees Kraakman en Willem Boot, klinkende namen in de koffiebranche. Ik ontdekte dat het branden van koffiebonen zo veel diverser is dan het lijkt.

Heb je eenmaal een goed gebrande boon, dan volgt een tweede uitdaging: het proeven. Een kop koffie wel of niet lekker vinden, is niet zo ingewikkeld, maar exact benoemen wat je nu precies proeft, is een echte uitdaging.

Ik wil mensen laten ervaren dat je geen professional hoeft te zijn om te proeven wat lekker is. En dat koffie echt een beleving kan zijn. Mijn koffiebonen zijn stuk voor stuk single origins, wat betekent dat ze in een regio verbouwd worden en de smaak per oogst kan verschillen. Zo kun je steeds weer iets nieuws ontdekken in je dagelijkse kopje koffie.